Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

VVD dient wetsvoorstel vaccinatieplicht kinderopvang opnieuw in

Vanwege zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland komt de VVD met een wetsvoorstel voor een vaccinatieplicht voor kinderen in de kinderopvang, als de vaccinatiegraad te laag is. De VVD denkt daarbij aan 90 procent vaccinatiegraad in Nederland.
VVD dient wetsvoorstel vaccinatieplicht kinderopvang opnieuw in

De vaccinatiecijfers zijn zeer zorgelijk, vinden zowel de GGD’en en de VVD. Voor de belangrijkste vaccinaties – tegen bof, mazelen en rode hond en tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio – zakte de vaccinatiegraad in ons land het afgelopen jaar al onder 90 procent. 

Dit jaar zijn er al vier baby’s overleden aan kinkhoest en in de regio Eindhoven zijn minstens 14 kinderen en één volwassene onlangs besmet met de mazelen. ‘Ziektes waar je tegenwoordig helemaal niet meer ziek van hoeft te worden. Want daar kun je je tegen vaccineren. Het is heel zorgelijk dat dat tegenwoordig minder gebeurt. Daar moet iets aan gebeuren’, zegt VVD-Tweede Kamerlid Sophie Hermans. 

Zij heeft een oud wetsvoorstel uit 2020 vernieuwd en opnieuw ingediend, waar het kabinet echter weinig in ziet. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid wil liever extra voorlichting door artsen. ‘Mensen zijn niet zo onder de indruk van oproepen vanuit de politiek of de overheid over vaccineren. Wat vooral effect heeft, zijn deskundige mensen die ouders bijstaan. Zoals jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen op het consultatiebureau tijdens individuele gesprekken. Dat kost tijd en veel energie, maar we blijven hierop inzetten’, aldus Van Ooijen.

Ondertussen dringt de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) er bij minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op aan een ‘juridische handleiding vaccinaties’ te maken voor de kinderopvang. Die moet kinderopvangorganisaties duidelijkheid geven of ze ongevaccineerde kinderen wel of niet mogen weigeren bij de kinderopvang.

Emmeline Bijlsma, directeur BK, zegt: ‘Na het sneuvelen van het wetsontwerp in 2022 dat kinderopvangorganisaties de mogelijkheid gaf zelf te bepalen of ze ongevaccineerde kinderen willen weigeren, is door SZW de toezegging gedaan een juridische handleiding op te stellen. Nu de vaccinatiegraad in Nederland sterk daalt, hoop ik dat die handleiding er snel komt.’