Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Actie ‘Red onze kinderopvang!’

De kinderopvang wankelt. Het personeelstekort in de kinderopvang is groot en dat heeft grote invloed op de stabiliteit van de sector. Groepen moeten steeds vaker dicht, er zijn veel invallers, wachtlijsten worden langer, ruildagen voor ouders zijn onmogelijk. Ouders zien de kwaliteit achteruit gaan en maken zich zorgen. De vakbond ziet dat personeel de sector verlaat vanwege de hoge werkdruk en de lage lonen. Samen luiden ze de noodklok en starten vandaag de campagne: #redonzekinderopvang.

Uit onderzoek van stichting Voor Werkende Ouders blijkt dat maar liefst 71% van de ouders last heeft van de personeelstekorten en dat het direct invloed heeft op hun werk. Maar liefst 28% heeft hierdoor ook andere beslissingen rondom hun werk genomen.

Investeer in vast personeel

‘De problemen in de kinderopvang zijn tot het kookpunt gestegen’, zegt Bas van Weegberg, Lid Dagelijks Bestuur FNV. 'De lonen zijn te laag en de werkdruk te hoog, waardoor vast personeel vertrekt. Dit is hét moment voor politiek én werkgevers om te investeren in de sector: verhoog de lonen, verklein de groepen en skip alle onnodige administratieve handelingen. Alleen dan behoud je de medewerkers én de kwaliteit die we gewend zijn. Dit gaat ons allemaal aan, want voor elke medewerker in de kinderopvang kunnen 7 ouders aan het werk'.

Stelselherziening

Momenteel staan er 6.000 vacatures open. Maar in 2025, als de kinderopvang voor 96% gratis wordt, zal dat naar verwachting oplopen tot zo'n 32.000. Deze stelselherziening is een goede stap voor kinderen en ouders, maar het staat of valt met genoeg pedagogisch medewerkers. 

Personeel verlaat de sector

'De ontwikkeling van kinderen staat voor ons op 1, maar we krijgen daar niet de tijd, waardering, of materialen voor. Ik ben het zat dat we nooit worden gehoord als we zinnige dingen zeggen over wat er zou moeten gebeuren. De afstand is te groot, ze snappen niet wat er op de werkvloer gebeurd', zegt Petra, die na jaren de kinderopvang verlaat, voor activiteitenbegeleiding in de geriatrie.

#redonzekinderopvang

Ouders zien dit ook, zo blijkt uit het onderzoek van Voor Werkende Ouders. ‘Ze doen zo hard hun best en je ziet ze gewoon op hun tandvlees lopen’, laat Pascale, moeder van een baby, weten in het onderzoek. FNV en Voor Werkende Ouders willen deze waardering maar ook de wanhoop van de sector onder de aandacht brengen. Met de campagne  #redonzekinderopvang roepen beide organisaties ouders op om hun dankbaarheid uit te spreken voor de kinderopvang, maar ook hun wanhoop over de crisis. Alle verhalen worden verzameld in een boek en overhandigt aan Tweede Kamerleden op 15 november. Het initiatief is naar Belgisch voorbeeld waar dezelfde problemen spelen.

‘De kinderopvang draagt de hele maatschappij volgens de initiatiefnemers in België. Mooier hadden we het zelf niet kunnen zeggen’, aldus Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders. ‘Met deze actie willen we de pedagogisch medewerkers in het zonnetje zetten en aandacht vragen voor het belang van de kinderopvang, niet alleen voor werkende ouders, maar voor de hele maatschappij. De problemen die nu opduiken, hebben een impact op jonge ouders én alle werkgevers waarvoor zij werken. Als die opvang wegvalt, worden de problemen op de arbeidsmarkt nog groter. Kinderopvang is zoveel meer dan alleen opvang.’

Debatten Kinderopvang

De komende weken staat de kinderopvang op de agenda van verschillende (commissie) debatten in de Tweede Kamer:  het Emancipatiedebat; het Debat arbeid en zorg, het Debat arbeidsmarkt en krapte; en tot slot het Debat over de stelselherziening van de kinderopvang op 16 november.

Zie ook:  Manifest fix the system