BBMP
BBMP
 BBMP


Deel deze pagina:


 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
[ advertenties ]

Update toeslagenaffaire: Ricardo (13) nu depressief

Meer ouders komen in aanmerking voor schadevergoeding toeslagfraude en kunnen aanspraak maken op de compensatieregelingen van de overheid. Het gaat om ouders die onterecht als fraudeur waren aangemerkt en vervolgens geen betalingsregelingen konden aangaan om hun schulden te betalen, bijvoorbeeld door een kwijtgeraakte bonnen of onjuist ingevulde formulieren. Het gaat hier om duizenden ouders.

De Belastingdienst oordeelde eerder over deze groep ouders dat ze door eigen toedoen niet in aanmerking kwamen voor een betalingsregeling. Veel van deze gedupeerden kwamen daardoor in grote financiële problemen. Het kabinet was van plan deze ouders alleen het bedrag terug te geven dat ze ooit hebben betaald, maar dankzij SP-Kamerlid Renske Leijten heeft het kabinet nu besloten dat ook deze mensen recht hebben op een extra schadevergoeding van 30 procent van het totaalbedrag.

In het Kamerdebat over de toeslagenaffaire op 17 juni geeft belastingstaatssecretaris Van Huffelen opeens ambtelijke notities vrij, waaruit blijkt dat haar voorganger Menno Snel in augustus vorig jaar toch besloot om de toen lopende dwanginvorderingen niet te stoppen. Dat deed hij op ‘dringend advies’ van zijn ambtelijke top. Die was bang voor ‘precedentwerking’, en dat meer mensen hun recht zouden willen halen. Daarnaast zou de uitvoering te arbeidsintensief zijn, en zou de staat 46 miljoen euro belastinginkomsten mislopen als dwanginvorderingen zouden worden gestopt. Tweede-Kamerleden reageren woedend op de plotselinge bekendmaking van dit opnieuw verzwegen beleid.

De toeslagenaffaire heeft ook kinderen in sociale en psychische problemen gebracht. Zoals ook Ricardo (13). Kinderen zagen van dichtbij hoe hun ouders jarenlang werden achtervolgd door de Belastingdienst. Staatssecretaris Van Huffelen heeft de Kamer en de getroffen ouders beloofd dat ze serieus gaat kijken wat ze voor al die gedupeerde kinderen kan doen.

Meer lezen? Word abonnee of meld je aan voor onze digitale kennisbank.