Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Ultimatum FNV verbaast werkgevers kinderopvang

De onderhandelingen over de cao kinderopvang zijn vastgelopen, nadat de werkgevers hun eindbod bij de vakbonden hebben neergelegd. FNV Zorg & Welzijn vindt het werkgeversvoorstel ‘zwaar onvoldoende’. Van de FNV-leden heeft 95 procent tegen het werkgeversvoorstel gestemd. Ouders en werkgevers in de kinderopvang moeten nu rekening houden met werkonderbrekingen en stakingen, vanaf 23 juni.
Ultimatum FNV verbaast werkgevers kinderopvang


‘We hopen dat we niet tot acties over hoeven te gaan en dat werkgevers eindelijk gehoor gaan geven aan de reële eisen van de werknemers’, zegt Debbie van Leiden, FNV-bestuurder kinderopvang. ‘In de afgelopen maanden kregen we steeds te horen dat werkgevers geen geld voor betere arbeidsvoorwaarden hadden. Ouders zouden massaal de opvang hebben opgezegd vanwege de coronapandemie en het thuiswerken, maar daar blijkt niets van waar te zijn. Sterker nog, uit een eigen enquête onder ouders blijkt dat maar 6 procent dit daadwerkelijk gedaan heeft.’

Werk neerleggen
Vanaf woensdag 23 juni kunnen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang het werk neerleggen. De stakingen vinden in estafettevorm plaats. Er wordt per dag op verschillende locaties gestaakt. Op vrijdag 18 juni, tijdens een landelijke actiedag in Nieuwegein, maken medewerkers bekend wanneer er bij hun organisatie actie gevoerd gaat worden en in welke vorm.

Op maandagochtend 7 juni is er een laatste overleg geweest tussen de werkgevers en werknemers. Werkgeversorganisaties BMK en BK reageren verbaasd op het toen plotselinge gestelde ultimatum door de FNV. Vooral omdat de verschillende posities van alle partijen nog niet volledig helder zijn rondom het eindbod. De werkgevers zijn ervan overtuigd dat zij een goed eindbod hebben gedaan, een aanbod ‘dat recht doet aan de situatie in de branche en de wensen van werknemers. Naast een prima loonbod zijn er veel kwalitatieve onderwerpen besproken en opgenomen in het eindbod.’ BMK en BK bieden medewerkers een loonstijging van 3 procent, plus een eenmalige uitkering van 0,5 procent. De FNV wil 5 procent.