Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

THEMA: VERKIEZINGEN 2021 (Redactioneel BBMP nr. 2, 2021)

In de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van 2021 wordt het neoliberalisme door de politiek in de breedte afgezworen, het heeft in de afgelopen veertig jaar te diepe sporen getrokken. Deze diepe sporen verklaren in hoge mate de problemen en de tekorten in het functioneren van de overheid, waarvan de kinderopvangtoeslagaffaire een pijnlijke illustratie vormt.


Ondertussen floreert de kinderopvang, volgens sommigen ondanks en volgens anderen juist dankzij de marktwerking. We doen het internationaal goed, dit in tegenstelling tot ons onderwijs. Zelfs in de bestrijding van achterstanden bij kinderen doet de kinderopvang het beter.

Zorgt de toeslagenaffaire ervoor dat politieke partijen ook voor de kinderopvang grootse vergezichten schetsen? Dat valt tegen. De verkiezingsprogramma’s zijn over het algemeen kloeke boekwerken, met genoeg ruimte om aandacht te besteden aan kinderopvang. Echter, voor alle verkiezingsprogramma’s geldt dat er een paar regels of slechts een enkele alinea aan kinderopvang wordt besteed, signaleert politicoloog Theo Blom.

Maakt dit de roep om gratis kinderopvang vooral tot een verkiezingshype? Gratis bekt lekker, het klinkt kort en krachtig en wie wil er niet iets ‘voor niks’, wat ook nog goed is? Dat valt mee, lijkt het. In dit nummer van Kindcentrum BBMP interviewen we tal van Kamerleden over hun ideeën voor de kinderopvang. Van Renske Leijten (SP) tot Chantal Nijkerken-de Haan (VVD). Wat ze ook willen, allen dragen de kinderopvang een bijzonder warm hart toe.

Toch is de worsteling groot. Gratis is gecompliceerd, want het pakt erg duur uit, berekent kinderopvangdirecteur Jeroen Nusteling. Hij voorziet dat vooral ouders met hogere inkomens erop vooruit zullen gaan. 

Bestel de nieuwe BBMP in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee en ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau!

 
Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP