Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

THEMA: LEREN EN ONTWIKKELEN. (Redactioneel BBMP nr. 4, 2021)

Een uitgebreid en gevarieerd themanummer over opleidingen, leren en ontwikkelen. Met tal van enthousiaste bijdragen uit, onder meer, het onderwijs. Natuurlijk aandacht voor de diverse Ad-PEP-opleidingen, nu in hun derde bestaansjaar. De opleiding is een groot succes. Je kan er veel kanten mee op, zowel in onderwijs als in kinderopvang.


De Ad-PEP-opleiding blijkt goed aan te sluiten bij de ‘gemoedstoestand’ van veel pedagogisch medewerkers, die vaak toch wat opzien tegen het volgen van een hbo-opleiding. Ad-PEP is korter dan een reguliere hbo-opleiding én verbindt mooi theorie met de praktijk van de (eigen) werkplek. Echt een succesnummer. Ook aandacht voor de lerende organisatie, lerende directeuren van kleine kinderopvangorganisaties en lerende managers. Wilmie Colbers legt uit hoe je van jouw organisatie een lerende organisatie kan maken. En Mirjam Meeuwissen verhaalt over netwerken van directeuren en managers, die op informele wijze samenwerken aan verbetering van hun organisaties en van de kwaliteit van de opvang.

Verder blikken we terug en vooruit met Eddy Brunekreeft. Hij stopt, vanwege zijn pensionering, als KION-directeur en vicevoorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Eddy waarschuwt ons voor verschoolsing van de kinderopvang.

In dit nummer ook aandacht voor formeel en informeel leiderschap en de ‘employee journey’, de reis die medewerkers maken door je organisatie, van moment van sollicitatie tot en met het afscheid en alles wat daar tussen zit. De kinderopvang kan daar veel meer mee dan nu gebeurt. Maar allereerst presenteert Kinderopvang Werkt! drie arbeidsmarktscenario’s. In de naaste toekomst moeten we rekening houden met drie mogelijkheden: krimp, stabilisatie of juist groei van de kinderopvang. Door de corona- pandemie blijft het flink onduidelijk welke kant de arbeidsmarkt zal opgaan. Gelukkig staan tot nu toe alle lichten op groen.

En mocht je niet gelukkig worden van al deze artikelen, lees dan de bdKO-bijdrage. De directeuren in de kinderopvang ontvangen op hun jaarlijkse landelijke dag gelukspsycholoog Josje Smeets. Die heeft uitgevogeld dat geluk maakbaar is. Tenminste, voor 40 procent.

Bestel de nieuwe BBMP in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee en ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau!

Bekijk hier de inhoudsopgave. 
 
Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP