Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Thema: ICT IN DE KINDEROPVANG (Redactioneel BBMP nr. 6, 2020)

Ict krijgt steeds meer vaste voet in de kinderopvang en dat is een goede ontwikkeling. Maar het kan meer en het kan beter. Daarom staat dit ict-themanummer in het teken van alles beter maken: het ict-landschap binnen de organisatie, het slimmer meten van klanttevredenheid, de koppeling van kindvolgsystemen tussen kinderopvang en onderwijs.


Maria Jongsma beschrijft de ervaringen van verschillende kinderopvangorganisaties met de Verbetermeter, het digitale instrument voor het meten van klanttevredenheid. We interviewen Wendy Krudde, informatiemanager bij TintelTuin. In een kleine anderhalf jaar tijd heeft zij, met een interne projectgroep, de ict bij de organisatie een flinke boost gegeven.

Elsbeth Schouten van Driestar beschrijft de voordelen van het maken van koppelingen tussen kindvolgsystemen in het onderwijs en de kinderopvang. Natuurlijk met inachtneming van alle privacymaatregelen. En dat ict niet altijd stilzitten achter de computer hoeft te betekenen, bewijst Springlab met de interactieve beweegvloer. Nu ook ontwikkeld voor iets oudere kinderen.

Maar ook voor ict-haters valt er voldoende te lezen in dit nummer van Kindcentrum BBMP. Lees de column van Martin van der Linden. Hij prikkelt de kinderopvang en ict-bedrijven om eens verder te denken en nieuwe, uitdagender software te ontwikkelen.

Over columns gesproken. Helaas nemen wij in dit nummer afscheid van onze columniste Muriëlle Springer. Ze heeft geen tijd meer, maakt zij duidelijk in een heel persoonlijke bijdrage. Wij wensen Muriëlle alle goeds toe, en zullen haar columns – altijd geschreven met die fijne persoonlijke touch – zeker missen.

Verder in dit nummer aandacht voor het zeer lezenswaardige LKK-onderzoek naar de kwaliteit van de babyopvang in ons land én een eerste artikel over de activiteiten en plannen van het nieuwe Expertisecentrum Kinderopvang, de opvolger van Bureau Kwaliteit Kinderopvang. En tot slot, heel bijzonder: na jarenlange discussies krijgen vijf pabo’s van onze onderwijsminister de ruimte om hun opleidingen (vooralsnog experimenteel) volledig specialistisch te maken voor het jonge kind. Eindelijk officiële erkenning voor spelend leren en het jonge kind! 

Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement op BBMP of surf naar Kinderopvangkennis.nl. Op die plek vindt u alle artikelen los en de complete uitgave als PDF.

Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP