Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

THEMA: DUURZAAMHEID. (Redactioneel BBMP nr. 3, 2021)

Met veel plezier haakt dit themanummer van Kindcentrum BBMP aan bij de Groene Agenda Kinderopvang. Het startschot daarvoor wordt deze maand, mei 2021, gegeven. De Groene Agenda is een initiatief van het Waarborgfonds Kinderopvang, Ruimte-OK, de brancheorganisaties BK en BMK en oudervereniging BOinK.

Dit groene initiatief is eenvoudig opgebouwd, met acht agendapunten die zich elk richten op een ander onderdeel in het verduurzamingsproces. Elke organisatie kan zo zelf bepalen waar ze mee aan de slag gaat.

Ook in de kinderopvang wordt duurzaamheid dus een steeds belangrijker thema. Als relevante partner bij kindontwikkeling is het juist de kinderopvang die een goed voorbeeld kan geven en kinderen al vroeg het belang van duurzaamheid kan bijbrengen. Beginnen we er zelf niet over, dan onze kinderen wel. Of onze andere klanten, de ouders. Duurzaamheid begint al met laagdrempelige onderwerpen zoals afvalscheiding en recycling. Maar ook duurzaam vervoer is een belangrijk onderwerp. In dit nummer van BBMP veel aandacht voor duurzame huisvesting, energiebesparing en een goed binnenklimaat. Hoe pak ik dat allemaal aan? Alle artikelen bevatten natuurlijk veel praktische tips en fraaie voorbeelden.

Bijzonder zijn ook de groene kinderopvangondernemers die in dit nummer aan het woord komen. Het is verbazingwekkend hoe vaak groen ondernemen in onze sector al voorkomt. En het is mooi om te lezen hoe zelfbewust en zelfverzekerd al deze ondernemers zijn. Het maakt duidelijk dat groen ondernemen in de kinderopvang nooit meer zal verdwijnen. En wie kan daar bij achterblijven?

Bestel de nieuwe BBMP in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee en ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau!

Bekijk hier de inhoudsopgave. 
 
Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP