Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

THEMA: DIGITAAL WERKEN (REDACTIONEEL BBMP NR. 6, 2021)

Bij Kindcentrum BBMP zijn we mensen van de inhoud, we zijn niet anders gewend dan van elk nummer een kwaliteitsvol tijdschrift te maken. Of het nu – dit afgelopen jaar – om de thema’s duurzaamheid, opleidingen of monitoren van kinderopvangkwaliteit gaat.


Laat ik het nu eens niet inhoudelijk aanvliegen, maar eerst al onze auteurs uit de kinderopvang bedanken voor hun tomeloze inzet en enthousiasme. Van onze kritische boekrecensenten tot de wetenschappers, die elke keer weer een sterke bijdrage leveren. Van inhoudelijk deskundigen tot enthousiaste (beleids)medewerkers. En onze columnisten, die steeds weer – als de drukpersen al staan te stomen en te stampen – met hun meest actuele, scherpe teksten aan komen zetten.

Ook deze BBMP weer, met als thema ict en digitaal werken in de kinderopvang. Het is een gevarieerd nummer. In de rubriek Wetenschap vind je een artikel over de voordelen van digitaal lezen door peuters. Digitale boeken zijn toegerust met verteltechnieken die kinderen helpen om het verhaal en de vaak complexe literaire taal beter te begrijpen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tussen 21 en 89 digitale boeken per maand kunnen lezen, bij voldoende aanbod. En, je zal het misschien niet verwachten, zelfs in de kinderopvang wordt steeds vaker met robots gewerkt. Partou is eind 2017 begonnen met robotisering, om te kijken of het van toegevoegde waarde is binnen de organisatie. Het gaat dan natuurlijk – en gelukkig – niet om de vervanging van pedagogisch werk, wel om zich herhalende administratieve handelingen.

Verder een artikel over digitale mediawijsheid, dat een volwaardige plaats verdient in het pedagogisch beleidsplan van elke kinderopvangorganisatie. Ook kinderen, peuters al, moeten digitaal geletterd worden en basisvaardigheden krijgen aangereikt. En op de bso’s is veel meer mogelijk dan nu meestal gebeurt.

Daarnaast natuurlijk nog heel andere artikelen: over projectmatig werken in het Italiaanse Reggio Emilia. Over het thema inclusie, hoe krijg je dit tussen de oren, en in het hart, van de pedagogisch medewerkers? En over de samenwerking tussen kinderopvang en jeugdhulp, in Alert4you. Hierdoor blijken pedagogisch medewerkers meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, betere vragen te stellen, ze leren beter ‘kijken’ én komen tot zelfreflectie.

Bestel de nieuwe BBMP in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee en ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau!

Bekijk hier de inhoudsopgave. 
 
Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP
 
N.B. In week van 29 november 2021 ontvangen abonnees hun papieren exemplaar.