Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Thema: Binnenklimaat (REDACTIONEEL BBMP NR. 03 2023)

In dit nummer van Kindcentrum BBMP veel aandacht voor het binnenklimaat in de kinderopvang. Maar ook voor de laatste stand van zaken in politiek Den Haag, dat worstelt met het thema ‘geld verdienen in de kinderopvang’. Gelukkig zijn er onderzoeksbureaus, waarvan de politiek hoopt dat die een (gouden) ei van Columbus tevoorschijn kunnen toveren.


We hebben in ons land kwalitatief goede kinderopvang gerealiseerd met marktwerking. Door grote en kleine commerciële bedrijven én door maatschappelijke organisaties/bedrijven. Centrale vraag: mag je geld verdienen met kinderopvang of moet je (over)winsten terug laten vloeien naar je corebusiness? We hebben een beschouwing van Gijs van Rozendaal en ook onze columnisten buigen zich hartstochtelijk over dit thema. Terug naar het thema, een gezond binnenklimaat. Dat is in onze sector altijd een ondergeschoven kindje geweest. ‘Gelukkig’ heeft de coronapandemie daar verandering in gebracht. We zijn actiever bezig met het creëren van een gezond binnenklimaat. In deze BBMP verhalen KION en Humankind daarover. Hun bijdragen lezend, dan denk je al snel: het komt wel goed met ons binnenklimaat in de Nederlandse opvang.

Maar hoe goed ben jíj met dit onderwerp bezig? Dat kun je ‘testen’ met de leerzame app ‘Schone lucht kinderopvang en school’. Je stelt een vraag of kiest een kwestie die bij jou speelt, en de app geeft je informatie in begrijpelijke taal, stappenplannen en oplossingen. Als leek word je zo in no time een competente leek, in staat om het gesprek aan te gaan met installateurs en architecten over binnenklimaat, ventilatie en allerlei ingenieuze oplossingen.

En we hebben een wereldprimeur! De Chinese onderzoeker Hailin Zheng doet als enige ter wereld uniek onderzoek, aan de TU Eindhoven, naar het klimaat in babykamers in de kinderopvang. Hij heeft in Eindhoven een proefopstelling gemaakt met talloze sensoren bij slapende ‘baby’s’, in babybedjes zoals we die in de kinderopvang gebruiken. Hij deelt vast enkele voorlopige uitkomsten waar je meteen je voordeel mee kunt doen.

Ook voor klimaatontkenners valt er veel te lezen in deze Kindcentrum BBMP. Lees bijvoorbeeld het prachtige artikel over hoe zorgcoördinatoren kunnen worden ingezet, om kinderen met een extra behoefte toch een plek te kunnen (blijven) bieden in de ‘gewone’ kinderopvang. Zeker het kopiëren waard. 

Bestel de nieuwe BBMP via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee, ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau en krijg onder andere toegang tot Kinderopvang Kennis!

Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP