Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Steeds meer basisschoolklassen naar huis gestuurd om corona

Kinderen op de basisschool vormen nu de groep met meeste positieve Covid-testen. Het gaat om nieuwe records sinds de start van de coronacrisis. Opvallend in de weekcijfers is met name de hoge besmettingsgraad bij kinderen, die boven alle andere leeftijdsgroepen uitsteekt. Met één op de vijf besmettingen zijn de 5 tot 14-jarigen de groep met de meeste positieve testen, vorige week was dit nog 18 procent.
Steeds meer basisschoolklassen naar huis gestuurd om corona


Eén op de vier kinderen die zich in de afgelopen week lieten testen, was positief, meldt het RIVM. Desondanks zegt het RIVM dat er nog geen maatregelen moeten komen die specifiek op kinderen gericht zijn. Eerder nam ook het OMT dit standpunt in om ‘nieuwe beperkende maatregelen te vermijden in het primair en voortgezet onderwijs’, zo staat in het 130e OMT-advies aan het demissionaire kabinet. Het OMT motiveert dit door erop te wijzen dat er ’toenemend wetenschappelijk bewijs is voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij sociale schoolcontacten en onderwijs ontberen’.

Door het hoge aantal besmettingen onder basisschoolleerlingen sluiten wel steeds meer scholen tijdelijk hun deuren of sturen klassen naar huis. De besmettingen kunnen voor de meeste kinderen geen kwaad, maar op scholen geeft een coronabrandhaard wel veel onrust. Niet in de laatste plaats omdat kinderen ook volwassenen kunnen besmetten.

Vanwege deze gevaren wil twee derde van de medewerkers in het basisonderwijs dat in de huidige coronasituatie de scholen minimaal een week dichtgaan. Zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. In een brief aan de ministers van Onderwijs en VWS doen de gezamenlijke onderwijsorganisaties – van basisscholen tot universiteiten, inclusief de vakbeweging – een dringend beroep om onderwijsgevend personeel met voorrang in aanmerking te laten komen voor een boosterprik.