Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Slachtofferhulp voor gedupeerden kinderopvangtoeslag

Er zijn afgelopen jaren fouten gemaakt door de Belastingdienst bij het uitbetalen van kinderopvangtoeslag. Ouders die recht hadden op deze toeslag zijn onterecht beschuldigd van fraude. De toeslagen werden stopgezet en moesten worden terugbetaald. Veel van deze mensen hebben hierdoor financiële en emotionele problemen gekregen. Slachtofferhulp Nederland biedt nu emotionele hulp aan en wil helpen bij het vinden van praktische oplossingen.
Slachtofferhulp voor gedupeerden kinderopvangtoeslag


Slachtofferhulp Nederland is door staatssecretaris Alexandra van Huffelen (belastingen) gevraagd om de getroffen groep ouders hulp te verlenen, voor degenen die daar behoefte aan hebben. Gedupeerden kunnen zichzelf melden of ze worden aangemeld door de Belastingdienst. Vanaf eind november 2020 wordt deze slachtofferhulp aangeboden. Een groot aantal mensen heeft niet alleen financiële maar ook psychische problemen, nadat zij ten onrechte tot fraudeur waren bestempeld door de Belastingdienst. Zij kunnen net zo getraumatiseerd zijn geraakt als mensen die te maken hebben gehad met een misdrijf of ongeval, meldt Slachtofferhulp.

‘Als je onterecht beschuldigd wordt van fraude, dwangbevelen van tienduizenden euro’s krijgt, je huis kwijtraakt en de afwikkeling jaren op zich laat wachten, dan laat dat zijn sporen na’, zegt voorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. ‘Gedupeerden hebben te maken met langdurige stress, spanningen in het gezin, schamen zich voor hun omgeving en zijn het vertrouwen kwijt.’