Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

‘Singeren’ met Elly

Na een slopend ziekbed is pedagoog en ontwikkelingspsycholoog Elly Singer op 7 september 2023 overleden. Elly (1948) heeft als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam enorm veel voor de pedagogiek in de kinderopvang betekend. Zo was zij projectleider en coauteur van het Nederlandse pedagogisch raamwerk voor kinderopvang, en het Nederlandse pedagogisch raamwerk Diversiteit in kinderopvanggroepen van 0-13 jaar.
‘Singeren’ met Elly


De hoop dat zij na haar pensioen kon doorgaan met haar baanbrekende onderzoek voor de kinderopvang was helaas, vanwege haar gezondheidsproblemen, al langer vervlogen. Haar dood volgde op een serie onverwachte herseninfarcten in oktober 2022. In magazine Kindcentrum BBMP (het komende nummer) betonen zeven passievolle betrokkenen hun eer aan het werk van Elly, in het artikel ‘Singeren’ met Elly. Helaas heeft Elly dit bijzondere kringgesprek in Kindcentrum BBMP niet meer kunnen zien en laten voorlezen.

‘Singeren’ is een begrip in de kinderopvang geworden. Het staat voor betrokkenheid bij kinderen, op de Elly-manier. Elly is warm voorstander dat pedagogisch medewerkers tussen de kinderen zitten en zo zien wat kinderen nodig hebben, zo kansen zien, grijpen en creëren. Dat heeft ze met veel energie en betrokkenheid aan de kinderopvang meegegeven. 

Klik hier voor het reserveren van de nieuwe BBMP, met daarin het artikel ‘Singeren’ met Elly. De nieuwe BBMP verschijnt rond 21 september en is dan ook te raadplegen via Kinderopvangkennis.nl.