Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Sectorrapport Kinderopvang Jaarcijfers 2021 online

Voor het 18e jaar op rij heeft het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang het sectorrapport kinderopvang online gezet, het gaat om de jaarcijfers 2021. Het sectorrapport biedt een objectieve en onafhankelijke weergave van de financiƫle ontwikkeling van de sector kinderopvang.
Sectorrapport Kinderopvang Jaarcijfers 2021 online


Jaarlijks werkt een vaste groep kinderopvangorganisaties mee, wat bijdraagt aan de transparantie in de sector. Op basis van het aantal kindplaatsen van kinderopvangorganisaties doet 42 procent van de sector mee aan de rapportage en daarmee geeft het rapport een getrouw beeld van de financiële ontwikkeling.

De sector staat voor grote opgaven, beschrijft het Waarborgfonds. Voor de lange termijn is een wijziging van het stelsel gepland. De vergoeding voor ouders wordt 96 procent en inkomensonafhankelijk. De bekostiging verloopt daarbij rechtstreeks via kinderopvangorganisaties. Voor de korte termijn heeft de sector vooral te maken met een forse stijging van de kosten.

‘De indexatie van de uurprijs 2023 zal dit niet volledig compenseren. Veel kinderopvangorganisaties kiezen er voor om niet de volledige stijging van de kosten door te rekenen aan ouders, wat betekent dat ze interen op het rendement en eventueel extra buffers moeten aanspreken. Als er geen buffers aanwezig zijn, zal er extra werkkapitaal verkregen moeten worden via een bancair krediet.’