Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

PO-Raad: verspreiding vluchtelingenkinderen moet minder lomp

De PO-Raad vindt het niet te verteren dat er is gezeuld met dertig leerlingen van de nieuwkomersschool in het Limburgse Schinnen. De gezinnen van de kinderen kregen woensdag 28 september te horen dat ze de volgende dag al naar het tijdelijke opvang-cruiseschip in Velsen zouden verkassen. Daar was echter geen capaciteit om ze op te vangen, zodat ze weer terug moesten.
PO-Raad: verspreiding vluchtelingenkinderen moet minder lomp


De PO-Raad vindt dat kinderen die gevlucht zijn voor een crisissituatie recht hebben op onderwijs en een plek verdienen waar ze dat in relatieve rust kunnen volgen, zegt PO-Raad-voorzitter Freddy Weima. ‘We snappen best dat er een crisis gaande is en dat het Centraal Orgaan Asielzoekers mensen verspreidt over het land. Maar het moet minder lomp: leerlingen die vaak al getraumatiseerd zijn, moeten de tijd krijgen om afscheid te nemen van de mensen die ze opvangen op hun nieuwkomersschool en zich rustig kunnen voorbereiden op de verhuizing die komen gaat.’ 

In plaats daarvan is gekozen voor haastige spoed: 100 vluchtelingen die waren ondergebracht in Schinnen zijn binnen een dag op de bus gezet naar het veelbesproken cruiseschip in Velsen. De nieuwkomersschool in Schinnen kreeg er pas lucht van toen er nog slechts één leerling verscheen.

Ook bleek de hele COA-actie zinloos: Velsen kon de toestroom van de nieuwkomers niet aan en daarom werd besloten de groep weer terug te sturen. Verwacht wordt dat er de komende tijd veel herplaatsingen zullen zijn. De PO-Raad heeft het COA nu in een brief verzocht ‘voortaan zorgvuldiger te werk te gaan’.