BBMP
BBMP
 BBMP


Deel deze pagina:


 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
[ advertenties ]

Pleidooi om personeel onderwijs en kinderopvang versneld te testen

Geef onderwijspersoneel voorrang bij de coronatest. Dit bepleiten de onderwijsbonden en de PO-Raad en VO-raad gezamenlijk bij het kabinet. Doordat de testcapaciteit beperkt is kan het nu soms twee tot vier dagen duren voordat een leraar die zich laat testen, bijvoorbeeld vanwege een lichte verkoudheid, de uitslag heeft. In die periode mag hij of zij niet naar school. Hierdoor komt de uitvoering van het onderwijs in de knel.
Pleidooi om personeel onderwijs en kinderopvang versneld te testen


Toen de scholen in het voorjaar weer (gedeeltelijk) opengingen is afgesproken dat onderwijspersoneel zich mag laten testen. Later is dit mogelijk geworden voor alle Nederlanders met klachten die mogelijk op corona wijzen. Nu de testcapaciteit beperkt blijkt, is het zaak dat onderwijspersoneel snel getest kan worden en snel de uitslag krijgt. Het is niet wenselijk dat medewerkers onnodig lang thuis moeten blijven, vinden de AOb, CNV Onderwijs, de Federatie van Onderwijsvakorganisaties (FvOV) en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en de PO-Raad en VO-raad.

Snel testen is cruciaal
Ook branchepartijen kinderopvang (BMK, BK en BOinK) staan achter de oproep van de PO-Raad en de VO-raad om onderwijspersoneel voorrang te geven bij het testen op corona. Ook zij vragen al geruime tijd aandacht voor het probleem dat er veel uitval is van personeel in de kinderopvang. Snel testen is cruciaal voor de continuïteit van de kinderopvang. BMK, BK en BOinK willen dat de voorrang ook wordt geregeld voor medewerkers in de kinderopvang.

Zij zijn in frequent in overleg met de ministeries van SZW en OCW om de situatie rondom het coronavirus nauwlettend te monitoren en te anticiperen op toekomstige gebeurtenissen. Het onderwerp van ‘testvoorrang’ voor medewerkers in de kinderopvang staat dan elke keer hoog op de agenda. Vooral met het najaar voor de deur, en dus een opkomend aantal griep- en verkoudheidsvirussen, is het voor het openhouden van de kinderopvang van groot belang dat er snel en slagvaardig getest kan worden en uitslagen snel beschikbaar zijn.

Voorrang met testen
In een eerst reactie laat minister Hugo De Jonge (Volksgezondheid) weten de vraag van het onderwijs te begrijpen, maar dat de voorrang nu moeilijk te regelen valt. Hij heeft het Outbreak Management Team gevraagd te kijken of prioritering voor coronatesten voor vitale beroepen wenselijk is in de toekomst. Maar hij staat onder druk van de Tweede Kamer waar een motie is ingediend voor versneld testen.

Schooldirecteuren maken zich druk
Ondertussen maken de schooldirecteuren zich ook zorgen over het tekort aan personeel in de komende herfst en winter. Ruim 80 procent van de directeuren is daarover bezorgd, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een peiling onder zeshonderd schooldirecteuren. Scholen kampen al met een lerarentekort en moeten het nu met nog minder mensen doen vanwege het coronavirus en de daaraan verbonden quarantainevoorschriften.