Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Plan kabinet: versoepelingen buitenschoolse opvang en onderwijs

Het kabinet werkt aan een breed openingsplan voor Nederland. De eerste mogelijke versoepelingen op 28 april zijn het openen van de terrassen en winkels. Andere voorgenomen versoepelingen zijn het openen van de buitenschoolse opvang en het voortgezet en middelbaar onderwijs. Daarnaast kan het hoger onderwijs weer aan de slag, met toegangstesten.
Plan kabinet: versoepelingen buitenschoolse opvang en onderwijs


Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Er is nu een concept-openingsplan voorgelegd aan deskundigen om in vijf tot zes stappen te versoepelen naar een zomer zonder coronamaatregelen. Voor dinsdag 13 april heeft het kabinet weer een persconferentie gepland. Dan worden de versoepelingen aangekondigd. In de nieuwe plannen is in elk geval niet opgenomen dat onderwijspersoneel met voorrang zal worden gevaccineerd, schrijft het kabinet.

Al eerder pleitten de brancheorganisaties in de kinderopvang BK, BMK en ouderorganisatie BOinK voor de heropening van de bso’s, omdat de besmettingscijfers blijven uitwijzen dat de risico’s op besmettingen in de buitenschoolse opvang minimaal zijn. De besmettingscijfers onder kinderen in de bso-leeftijd én onder de medewerkers van de bso liggen ver onder het landelijk gemiddelde.

Bovendien is de bso goed in staat om maatregelen te treffen die ‘kruisbesmettingen’ tot een minimum beperken. Dat maakt de heropening een verantwoorde keuze. Niet in de laatste plaats omdat alternatieven waar ouders voor kiezen tot méér besmettingsrisico’s leiden. Ouders ervaren grote druk van werkgevers om volledig beschikbaar te zijn. Dat gaat niet als ze hun kind uit school moeten halen en ‘s middags zelf moeten opvangen. Daarom vangen ouders elkaars kinderen op. Ook wordt er gebruik gemaakt van informele buitenschoolse activiteiten waarop ieder toezicht ontbreekt.