Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in het kindcentrum

Personeelstekort kinderopvang neemt af

Het personeelstekort in de kinderopvang lijkt langzaam af te nemen. Dat blijkt opnieuw uit de arbeidsmarktpeiling van Kinderopvang werkt!, in mei 2025. Vooral in de dagopvang en peuteropvang is de daling duidelijk zichtbaar. Toch zijn er ook zorgen, want bij 18 procent van de organisaties duurt het tekort langer dan drie jaar.


In de afgelopen drie peilingen is een duidelijke dalende trend te zien. Zo daalde het percentage organisaties met personeelstekort in de dagopvang van 30 procent in mei 2024 naar 23 procent in mei 2025. In de buitenschoolse opvang (bso) zakte het tekort van 44 naar 36 procent. Ook de peuteropvang doet het iets beter: van 20 procent naar 14 procent.

Opvallend is dat bestaande tekorten vaker langdurig zijn: in de peiling van mei 2025 gaf 18 procent van de organisaties aan dat het tekort al langer dan drie jaar duurt, tegenover 9 procent uit de peiling van een half jaar eerder (november 2024).

Naast vragen over personeelsontwikkeling onderzocht Kinderopvang werkt! ook een aantal actuele thema’s, zoals verzuim. Zo’n 70 procent van de organisaties heeft een actief verzuimbeleid. Grote organisaties (88 procent) zijn hier duidelijk verder mee dan kleine organisaties (51 procent). Opvallend is dat ruim een kwart van de kleine organisaties (28 procent) aangeeft geen verzuimbeleid te hebben – en daar voorlopig ook geen plannen voor te maken.

Steeds minder organisaties maken gebruik van zzp’ers: waar een jaar geleden 30 procent van de organisaties met zzp’ers werkte, is dat nu nog 13 procent. Daarvan zet het merendeel ook minder zzp’ers in dan het jaar daarvoor. Vaak wordt dit opgevangen met uitzendkrachten, detachering of door zzp’ers in vaste dienst te nemen. Het merendeel (70 procent) werkte sowieso al niet met zelfstandigen.