Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

OPLEIDINGEN (REDACTIONEEL BBMP NR. 4, 2022)

Een leven lang leren, STAP-budgetten, interne cursussen. En interne externe cursussen of juist externe interne cursussen. De mogelijkheden om je te scholen in de kinderopvang zijn anno 2022 overweldigend. We blijken echt gepassioneerde (bij)scholers.


Bij mogelijke, plotselinge opvang van kinderen uit Oekraïne halen we er meteen externe deskundigen bij, die ons bijpraten over mogelijke trauma’s bij kinderen en onze betrokkenheid als kinderopvang bij vluchtelingenkinderen. Is er te weinig ouderbetrokkenheid, dan organiseren we babycursussen voor ouders en leiden onszelf – en passant – op in het geven van zo’n cursus.

Vergeet ook het STAP-budget niet, waarmee je bijvoorbeeld de verkorte opleiding pedagogiek 0-13 jaar kunt volgen. In dit nummer van Kindcentrum BBMP spreken we met drie studenten, na hun laatste cursusdag bij Kans Kwadraat. Zij vonden hun opleiding verfrissend, met veel nieuwe vormen van leren die ze nog niet kenden. Ze kunnen meteen aan de slag met hun branche-erkend certificaat.
 
En laten we de Ad PEP niet vergeten, hét succesnummer van de afgelopen jaren als het gaat om opleidingen voor de kinderopvang. De associate degree pedagogisch educatief professional (Ad PEP) is een tweejarige deeltijd hbo-opleiding. Qua inhoud pittiger dan een mbo-opleiding, maar korter en praktijkgerichter dan een hbo-bachelor. Ideaal voor pedagogisch medewerkers die mbo-geschoold zijn. In deze BBMP vertellen studenten en opleiders van Fontys en de Christelijke Hogeschool Ede over deze vernieuwende opleiding.
 
Ook in dit nummer: met een doe-boek zelf groen leren denken én werken, in en met je eigen team. Je kan met je collega’s meteen aan de slag. En de stand van zaken van KION’s Early Childhood Innovation Center, KEI. De prille samenwerking tussen het Nijmeegse KION, de Hogeschool Arnhem Nijmegen en ROC Nijmegen werd door corona ruw verstoord, maar is in de afgelopen twee jaar goed op gang gekomen. En tot slot, niet te missen, een wetenschappelijk onderzoek over taalontwikkelingsstoornissen in stripvorm! Lees erover in deze BBMP.
 
Bestel de nieuwe BBMP in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee en ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau!

Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP