Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Opleiden
(Redactioneel BBMP nr. 4, 2019)

In dit themanummer opleidingen bieden we een gevarieerd palet over diverse aspecten die met opleidingen te maken hebben. Veel aandacht voor de tweejarige opleiding Ad PEP – Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. De opleiding overbrugt de kloof tussen mbo-4 en hbo en is gekwalificeerd als hbo-niveau. Ideaal voor werkende mbo’ers die op een hoger plan willen komen en werken.

En wat te denken van een heuse directieklas? Voor houders van kinderopvangorganisaties die nog niet beschikken over de juiste papieren, die vanuit de IKK verplicht zijn. Praten onder en met gelijkgestemden biedt de ‘leerlingen’ daarnaast veel extra, want kleine ondernemers lopen veelal tegen de zelfde problemen aan.

Ook zijn we de (waarschijnlijk) meest enthousiaste taaltrainer van Nederland tegengekomen. Jan van den Hurk vertelt hoe hij 3F-cursisten motiveert met zijn persoonlijke aanpak. Cursisten zijn dol op hem, ook al zijn er vaak flinke weerstanden te overwinnen. Verder bieden we een interessant stuk over intervisie. Iedereen kent het begrip, maar wat verstaan we eronder en waar moet je op letten?

Daarnaast natuurlijk nog tal van andere onderwerpen. Wilma Schepers besteedt aandacht aan de opheffing van het pedagogenplatform, Pauline Slot beschrijft hoe organisatiekenmerken van invloed zijn op de kwaliteit van kinderopvang. En een fijn artikel van Betsy van de Grift die – met onderbouwing – de zin en onzin van het gepersonaliseerd onderwijs onderzoekt. (AV).