Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in het kindcentrum

Omstreden kinderopvang-cao algemeen verbindend verklaard

Het ministerie van SZW heeft de kinderopvang-cao die vakbond CNV en werkgeversorganisaties BK, BMK en SWN hebben afgesproken algemeen verbindend verklaard. De cao, die in juni 2021 is afgesloten, loopt tot eind 2022 en regelt onder andere 3 procent structurele loonsverhoging en 0,5 procent eenmalig.
Omstreden kinderopvang-cao algemeen verbindend verklaard


Ook staat in de cao dat de wens ‘cao-partijen snel werken aan betere regels voor de kinderopvang die de werkdruk voor medewerkers aanmerkelijk moet verminderen’.

De algemeen verbindend verklaring (avv) zet vakbond FNV en de kleine werkgeversorganisatie BVOK buiten spel. FNV Zorg en Welzijn organiseerde de afgelopen maanden protestacties met duizenden pedagogisch medewerkers tegen het feit dat bestrijding van de werkdruk feitelijk niet in de nieuwe cao is opgenomen. En werkgeversorganisatie BVOK (die kleine ondernemers in de kinderopvang verenigt) sloot een eigen cao af, met de vakbond LBV. Die cao is geldig tot 31 december 2023. Daarnaast tekende de BVOK protest aan tegen algemeen verbindend verklaring bij SZW.

Alle bezwaren van BVOK, onder meer dat partijen die hún cao hebben getekend zich nu aan twee cao’s moeten houden, en daar wellicht extra kosten door krijgen, worden door SZW van tafel geveegd. Extra kosten voor werkgevers horen gewoon bij het principe van avv’en. Ook werkgevers die niet zijn aangesloten bij BK, BMK en SWN en die de nu goedgekeurde cao ook niet hebben ondertekend, krijgen extra kosten. Dat is juist de bedoeling, schrijft SZW:

Doelstelling avv
‘De belangrijkste doelstelling van het systeem van avv is de bevordering van de stabiliteit van de arbeidsverhoudingen door concurrentie op arbeidsvoorwaarden te voorkomen. Het is inherent aan de systematiek van avv dat de bepalingen voor alle werkgevers gelden die bij inwerkingtreding of gedurende de looptijd van avv onder de werkingssfeer vallen of komen te vallen, ongeacht of het georganiseerde of ongeorganiseerde, grootbedrijven of mkb-bedrijven betreft. Dat het toepassen van algemeen verbindend verklaarde cao-bepalingen kosten met zich meebrengt, is eveneens inherent aan het avv-instrument.’

Wat betreft de representativiteit van de nieuwe cao kinderopvang maakt het ministerie het zichzelf makkelijk. Die wordt vastgepind op 73 procent. Maar dan gaat het alleen over de werkgevers. Het feit dat de grootste vakbond in de kinderopvang, de FNV, de cao niet heeft ondertekend wordt genegeerd. Wel betreurt SZW het ‘dat de gezamenlijke representatieve cao-partijen in de gehele kinderopvangbranche er niet in zijn geslaagd om een gezamenlijke cao af te sluiten’. De minister hoopt dat dit bij een volgende cao-periode wel weer het geval zal zijn ‘mede om de met avv beoogde arbeidsrust in de branche te waarborgen’.

Geen bezwaar FNV
De FNV laat weten zich bij de algemeen verbindend verklaring neer te leggen. De vakbond had ook geen bezwaar aangetekend. ‘Formeel is het zo dat alleen gekeken wordt naar de representativiteit van de werkgevers die een cao ondertekenen’, meldt een woordvoerster van FNZ Zorg en Welzijn. De vakbond gaat geen actie meer voeren tegen de nieuwe cao. De woordvoerster meldt dat er sinds juni geen contact meer is geweest tussen de vakbond en de werkgeversorganisaties over nadere invulling van afspraken die in de nieuwe kinderopvang-cao zijn gemaakt.