Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Miljoenen zelftesten naar basisscholen, niet naar kinderopvang

Vanaf maandag 6 december ontvangen alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs in Nederland een eerste voorraad zelftesten voor hun leerlingen in groep 6, 7 en 8. Voor de kerstvakantie is er een tweede automatische levering. Hiermee kunnen leerlingen twee keer per week thuis een zelftest doen. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob laten weten aan alle 6700 scholen in het primair onderwijs.
Miljoenen zelftesten naar basisscholen, niet naar kinderopvang


Het aantal zelftesten per school hangt af van het aantal leerlingen en leraren. In totaal bestaat de eerste levering uit 2,4 miljoen zelftesten. Dat is voldoende voor alle leerlingen in groep 6, 7 en 8 voor twee keer testen per week gedurende twee weken. Voor de kerstvakantie zal er nog een tweede levering plaatsvinden die genoeg voorraad geeft tot en met enkele weken na de kerstvakantie. Scholen hoeven hiervoor niet te betalen.

Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool geldt dat ze thuis twee keer per week een zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Dit geldt ook voor alle leraren. Als de test positief is, gaan de leerling of leraar en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school.

1,2 miljoen zelftesten per week 
Voor de groep leerlingen in het primair onderwijs zijn zo’n 1,2 miljoen zelftesten per week nodig. De eerste twee leveringen krijgen scholen automatisch, zodat scholen hun leerlingen snel kunnen voorzien van zelftesten. Na de kerstvakantie kunnen scholen zelf – op basis van eigen inschatting van de voorraad – de benodigde zelftesten kosteloos aanvragen via een speciaal programma. Dit voorkomt te grote voorraden in het schoolgebouw. Scholen gebruiken dit systeem nu al om zelftesten voor leraren aan te vragen.

Kinderopvang niet in aanmerking
De kinderopvang komt niet in aanmerking voor het verstrekken van zelftesten aan kinderen en ouders. Het ministerie van SZW heeft na het eerste traject met gratis tests besloten niet net als onderwijs opnieuw zelftesten te leveren. Het ministerie is ‘optimistisch over het percentage gevaccineerden en bovendien zijn zelftesten relatief eenvoudig zelf aan te schaffen’. De kinderopvang vindt dit jammer.

Er is ook een nieuwe versie protocol kinderopvang en corona. Met ingang van 3 december 2021 zijn er twee belangrijke wijzigingen in het coronabeleid. Voor kinderen van 4-12 jaar geldt dat zij met alle klachten passend bij Covid-19 thuisblijven, dus ook bij milde verkoudheidsklachten. Met een negatieve testuitslag kunnen zij weer naar de opvang. Kinderen van 0-4 jaar kunnen nog wel met verkoudheidsklachten naar de opvang.

Met ingang van 3 december mag iedereen zich met (milde) klachten een zelftest afnemen of zich laten testen bij de GGD. Voorheen gold het advies om geen zelftest af te nemen bij klachten. Met een negatieve (zelftest)uitslag mag een kind weer naar de opvang en kan een personeelslid of gastouder weer aan het werk. Indien de klachten langer aanblijven, wordt ook de volgende dag een zelftest gedaan. Bij een positieve zelftestuitslag blijft het kind, personeelslid of de gastouder thuis en laat de uitslag bevestigen met een test bij de GGD.