Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Kinderopvangminister: meer groepshulpen tegen werkdruk en arbeidsmarktkrapte

Om het personeelstekort in de kinderopvang aan te pakken, is het belangrijk dat de sector voldoende nieuw personeel aantrekt. Dit kan onder andere door de zij-instroom te verhogen, ook al is deze in de kinderopvang relatief hoog. Toch zit er nog steeds potentieel in het verhogen van de zij-instroom, vooral door te kijken naar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, zoals langdurig bijstandsgerechtigden, nieuwkomers (inclusief statushouders) en Oekraïense ontheemden.
Kinderopvangminister: meer groepshulpen tegen werkdruk en arbeidsmarktkrapte


Dit schrijft minister Van Gennip in haar arbeidsmarktbrief die zij op 26 april 2023 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zouden gericht kunnen worden geworven om groepshulp te worden, met de mogelijkheid tot doorgroei naar pedagogisch professional. ‘Maar liefst 85 procent van de kinderopvangorganisaties zegt bereid te zijn groepshulpen voor een periode van één à twee jaar te begeleiden in een opleiding tot pedagogisch professional. Bijna vier op de tien doen dit nu al als opstapje naar een BBL-opleiding.’

In de brief constateert de minister dat de kinderopvang zich kenmerkt door een flinke groei in de afgelopen jaren. In het derde kwartaal van 2022 werkten er bijna 118.000 werknemers in de kinderopvang. Dit is een stijging van 6100 werknemers ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Sinds het dieptepunt in het vierde kwartaal van 2015, na de economische recessie, is het aantal werknemers met bijna vijftig procent gestegen. Desondanks is er ook een grote uitstroom. 

Op dit moment is er volgens de ABF-raming sprake van een tekort van ongeveer 6000 medewerkers. In een nieuwe prognose van ABF Research komt het arbeidsmarktekort in 2032 voor het ‘beleidsrijke’ scenario uit op 32.500 medewerkers. Beleidsrijk is: inclusief herziening van het financieringsstelsel, maar exclusief aanvullend beleid voor het verminderen van de arbeidsmarkttekorten. 

Datum: 19 mei, 2023