Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Kinderopvang snelt onderwijs te hulp

Ouders doen een groter beroep op de noodopvang dan in het voorjaar van 2020, en in het primair onderwijs loopt de druk op. Tijdens de schoolsluiting verzorgen scholen naast het afstandsonderwijs ook de noodopvang voor kwetsbare leerlingen en voor kinderen van ouders in cruciale beroepen. De afgelopen weken kreeg de PO-Raad signalen van schoolbesturen dat de noodopvang op veel plekken vol zit en dat het organisatorisch een grote uitdaging is.
Kinderopvang snelt onderwijs te hulp

De kinderopvangbranche partijen BK en BMK hebben aangeboden om ondersteuning te bieden aan de noodopvang op school.

Het kabinet steunt dit initiatief en heeft veel waardering voor het aanbod van de kinderopvangsector. Mocht er vanuit jouw organisatie ruimte zijn om bij te dragen/mee te doen dan is het advies om dit kenbaar te maken bij de basisscholen in de buurt. Indien nodig kan ook contact worden opgenomen met de gemeente. De gemeente kan helpen om het gesprek tussen primair onderwijs en kinderopvang te organiseren. Meer informatie en goede voorbeelden vind je in deze handreiking.

Handreiking
In de handreiking voor de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs in de noodopvang worden een aantal uitgangspunten geformuleerd. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat er heldere afspraken worden gemaakt over de kosten. Daarnaast wordt verwezen naar goede voorbeelden van regio’s waar kinderopvang en onderwijs al intensief samenwerken in de noodopvang, zoals Amsterdam en Den Haag.