Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Kinderopvang regelen? Dit moet je weten

Gaat jouw kind naar de opvang? Dan is het handig om te weten wat je hiervoor betaalt, de kinderopvang kan namelijk flink in de kosten lopen. Gelukkig is er ook een tegemoetkoming in de kosten: de kinderopvangtoeslag. Benieuwd hoe dit in 2023 geregeld is en waar je precies op moet letten? Dat lees je in dit artikel.
Kinderopvang regelen? Dit moet je weten


Maximum uurtarief
Bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouder geldt er een vast uurtarief voor de opvang. De hoogte van dit bedrag bepaalt de opvang zelf. Om ouders in deze kosten tegemoet te komen is de zogenoemde kinderopvangtoeslag in het leven geroepen. De belastingdienst stelt daarvoor en maximum uurtarief per type opvang vast.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt hangt onder andere af van dit maximum uurbedrag. Heeft de opvang waar jouw zoon of dochter naartoe gaat een hoger uurtarief dan het vastgestelde bedrag van de belastingdienst? Dan krijg je over het deel dat boven het maximum uitkomt geen toeslag.

Kinderopvangtoeslag
Behalve het maximumbedrag van de belastingdienst, bepaalt ook het aantal kinderen, je inkomen en het type opvang hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Het is soms lastig om te weten op waar je precies recht op hebt. Gelukkig kun je makkelijk berekenen hoeveel je betaalt en terugkrijgt.

Je kind gratis meeverzekeren
Het is ook fijn om te weten dat je misschien kunt besparen op de zorgverzekering van je kind. Kinderen onder de achttien kun je namelijk gratis meeverzekeren op je ziektekostenverzekering. Kijk daarbij wel altijd welke ouder de meest uitgebreide verzekering heeft.

De meeste zorgkosten voor kinderen tot achttien jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld brillen, ADHD-medicijnen, orthodontie en steunzolen.

Denk je dat je komend jaar kosten moet maken voor je zoon of dochter? Dan kan het handig zijn om je hier aanvullend voor te verzekeren. Zijn jij of je partner al aanvullend verzekerd met de juiste dekking? Laat je kind dan op deze polis bijschrijven. Verwacht je niet dat je kind volgend jaar extra zorg nodig heeft? Dan is het meestal voldoende om je kind mee te verzekeren op je basisverzekering.