Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Kinderopvang en Oekraïne: Wat kán, wat moet de kinderopvang betekenen?

Gratis uit de nieuwe BBMP | Door de oorlog in Oekraïne komen duizenden vluchtelingen naar ons land, veelal moeders met jonge kinderen. Wat kán, wat moet de kinderopvang voor deze kinderen betekenen? In een uitgebreid artikel in de nieuwe BBMP gaat hoofdredacteur Aart Verschuur in op deze vragen. Het artikel lees je gratis via de volgende pagina.
Kinderopvang en Oekraïne: Wat kán, wat moet de kinderopvang betekenen?


In het artikel lees je onder andere dat het kinderopvang-ministerie SZW in actiestand gekomen is. Zo is er zeer frequent – wekelijks of vaker – overleg met brancheorganisaties en vertegenwoordigers van ouders, vaak met en op het ministerie van Onderwijs. En SZW heeft zich het hoofd gebroken over hoe eventuele opvang van vluchtelingenkinderen gerijmd kan worden met de rechten op kinderopvangtoeslag (KOT) voor Oekraïense kinderen. Besloten is dat kinderen van vluchtelingen uit Oekraïne naar een kinderopvang of gastouder kunnen. Gastouders mogen vluchtelingen in huis nemen als die in het personenregister kinderopvang staan. Ook mogen vluchtelingen ‘met de juiste diploma’s en een VOG’ werken in een kinderopvang.

Initiatieven
Ook in de kinderopvang zelf zijn tal van initiatieven over de opvang van kinderen uit Oekraïne. Spontaan zijn op meerdere plekken speciale speelgroepen opgezet en hier en daar zitten al Oekraïense kinderen in reguliere opvanggroepen. Op kosten van de kinderopvang zelf.

Arbeidskrapte
Verder lees je ook in het artikel hoe een grote kinderopvangorganisatie als Humankind met de situatie omgaat. Niet alleen wat betreft de kinderen, maar de pedagogisch medewerkers. Want door de huidige arbeidskrapte is het opvangen van extra kinderen lastig.

Lees via Kinderopvangkennis.nl gratis het volledige artikel. Heb je nog geen account? Maak deze dan gratis aan.

Dit artikel is verschenen in het nieuwe nummer van BBMP dat in het teken staat van voorschoolse educatie. Bestel hier het nummer in print of hier online (volledig of losse artikelen).