Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Kinderopvang De Madelief in Tilburg dicht na misbruikzaak chauffeur

Na een controle door gemeente en GGD heeft de gemeente Tilburg besloten dat kinderopvang De Madelief definitief dicht moet. Tijdens een onverwacht inspectiebezoek blijken bij het kinderdagverblijf – voor kinderen met een rugzakje – VOG’s niet op orde en ook wordt getwijfeld aan de professionaliteit van het team om te werken met autistische kinderen. Verder ontbreken zorgplannen en een calamiteitenbeleid. Ook zouden de kinderen onvoldoende vooruitgang in hun ontwikkeling boeken.
Kinderopvang De Madelief in Tilburg dicht na misbruikzaak chauffeur

 

Na de bevindingen van gemeente en GGD heeft Tilburgs zorgverlener Amarant, die zes kinderen bij De Madelief had ondergebracht, de stekker er ook definitief uitgetrokken. De kinderen zullen naar elders gaan. Al langer had Amarant een beleidsmedewerker toegevoegd aan het team van De Madelief, toen bleek dat de eigenaresse geen ervaring in de zorg had. Toch startte zij in november 2021 de opvang met 21 kinderen, omdat de vorige opvang, gerund door haar dochter, failliet ging.

 

De zaak kwam aan het rollen toen in maart 2022 de chauffeur van de opvang werd opgepakt voor misbruik van een minderjarige. De 80-jarige man vergreep zich op dat moment in de auto aan een meisje, wat gehoord werd door een voorbijganger, die de politie belde. Omdat de verantwoordelijke Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vervolgens niet van plan was een snelle inspectie uit te voeren, zijn gemeente Tilburg en GGD op eigen houtje het kinderdagverblijf ‘binnengevallen’.