Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Kinderdagverblijf doet aangifte tegen belastingmedewerkers

De eigenaren van een Rotterdams kinderdagverblijf hebben aangifte gedaan tegen drie medewerkers van de Belastingdienst, in de nasleep van het kinderopvangschandaal. Volgens hen legt de fiscus illegale boetes op. Het is voor zover bekend de eerste gerichte aangifte tegen ambtenaren wegens knevelarij.
Kinderdagverblijf doet aangifte tegen belastingmedewerkers

Knevelarij is een ernstig ambtsmisdrijf, waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat. Het houdt in dat een ambtenaar, vanuit zijn functie, geld eist van een burger waarvan hij weet dat dit niet terecht is.

En dat is precies wat de eigenaren van het Rotterdamse kinderdagverblijf Het Randstadje de drie ambtenaren van het kantoor in Rotterdam, waaronder een inspecteur, kwalijk nemen. De familie Ben Addi (twee broers en een zus) begonnen in 2012 hun kinderdagverblijf, met inmiddels twee vestigingen in de havenstad. Er leek geen vuiltje aan de lucht. ‘Totdat wij in 2015 zonder enige aanleiding meerdere controles van de Belastingdienst kregen. Het werd nog erger nadat wij met een fraudelabel werden geconfronteerd en dat ook ouders gedupeerd werden door de illegale fraudejacht van de Belastingdienst’, zegt Loubna Ben Addi.

Zwarte lijst

Het kinderdagverblijf zou op een soort zwarte lijst van de Belastingdienst zijn beland, project 1043. Het gevolg daarvan is dat de fiscus het bedrijf en zijn eigenaren behandelt als fraudeurs. Waarom dat label op hen is geplakt, is hen nooit verteld. Naar aanleiding daarvan dienden de Ben Addi’s een klacht in wegens discriminatie. Daarna begon de ellende voor het kinderdagverblijf pas echt. De ondernemers kregen boetes opgelegd van de Belastingdienst, omdat zij onterecht onderhoudskosten van de winst afgetrokken zouden hebben.

En dat is klinkklare onzin, vindt Karim Aachboun van belasting- en juridisch advieskantoor TaXeCo, die de ondernemers bijstaat. ‘Nadat de belastingambtenaren van de klacht wetenschap hebben gekregen, hebben zij de vergrijpboetes opgelegd als een soort onderhandelingsinstrument met de bedoeling om de discriminatieklacht van tafel te krijgen’, zegt Aachboun.