Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Het platteland
(Redactioneel BBMP nr. 1, 2018)

Het platteland is hip. Niet iedereen weet dat al, maar dat gaat niet lang meer duren. U vraagt zich af in welke glazen bol ik nu weer kijk. In die van mezelf en daarmee relativeer ik meteen mijn eigen uitspraak.

Wereldwijd groeien de steden en loopt het platteland leeg. In de stad wordt het geld verdiend en voor velen is de trek naar de stad bittere noodzaak. Daarnaast heeft de stad ook een culturele en politieke aantrekkingskracht: daar gebeurt 'het', en wie erbij wil horen, moet erbij zijn.

De mensen die verkassen betalen een prijs: verlies van oude sociale verbanden, weggestopt worden in overloopgebieden. Als je dat niet wil, betaal je de hoofdprijs: het leven in de politiek-culturele stedelijke kernen is erg duur. Echter, het moderne leven ontwikkelt zich door. Internet maakt het mogelijk om wel deel te nemen aan de economische, politieke en culturele dynamiek van het moderne leven en ondertussen gewoon in een dorp te blijven wonen. De belangstelling voor wat daar gebeurt, neemt toe. Herinnert u zich de documentaire Brommers kiek'n? Leest u niet af en toe een Buitenleven of Landleven? Ooit op een excursie naar een biologische boer geweest? Let op mijn woorden: het platteland is hip.

Nu ben ik niet zo heel dol op verhipping, maar het mooie is wel dat het potentieel van het platteland er een boost door krijgt. Nu zijn voorzieningen voor jonge kinderen (naast het internet) essentieel voor de leefbaarheid van het platteland. Het allermooiste vind ik dat de kindcentra - samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs - daar een allesbepalende rol in spelen.

Lees maar, in deze Kindcentrum BBMP!

Wilma Schepers | hoofdredacteur BBMP

Nog geen abonnee? Neem nu een abonnement op BBMP!