BBMP
BBMP
 BBMP


Deel deze pagina:


 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
[ advertenties ]

GGD’en niet klaar voor meer contactonderzoek

Vanaf 6 mei 2020 kan het personeel van basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderdagopvang en gastouderopvang zich bij coronaklachten laten testen bij de GGD. Maar de GGD’en zijn niet klaar om ook bron- en contactonderzoek te doen na de (gedeeltelijke) opening van basisscholen, kinderdagverblijven en speciaal onderwijs op maandag 11 mei. Ze hebben geen idee wat er precies van hen verwacht wordt als het gaat om testen van medewerkers.
GGD’en niet klaar voor meer contactonderzoek


De meeste GGD’en werken aan plannen om hun capaciteit voor bron- en contactonderzoek te vergroten, maar die zijn nog weinig concreet. 

Dit blijkt uit een rondvraag van de NOS bij alle 24 GGD-regio’s. Een werkgroep van de GGD’en is samen met het ministerie van VWS en het RIVM bezig met een plan voor extra bron- en contactonderzoek. Uiteindelijk moet minister Hugo de Jonge van VWS daar een besluit over nemen. Vrijwel alle GGD’en doen nu passief contactonderzoek. Mensen die positief getest worden krijgen een standaardbrief mee, die ze zelf aan hun contacten moeten geven, of een linkje naar die brief op de RIVM-website. Extra capaciteit voor veel meer bron- en contactonderzoek is een harde voorwaarde van het Outbreak Management Team (OMT) voor versoepeling van corona-maatregelen. In het advies van 20 april dat groen licht gaf voor heropening van basisscholen, kinderopvang en speciaal onderwijs werd die voorwaarde herhaald.