Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

G50-experts denken na over oplossingen kansenongelijkheid

Tijdens de eerste G50 voor gelijke kansen in het onderwijs zijn op 29 juni vijftig invloedrijke mensen en organisaties op dit gebied bijeengekomen in Den Haag. Zij dachten na over ideeën en oplossingen die snel in de praktijk kunnen worden gebracht. De G50 werd georganiseerd door JINC, een non-profitorganisatie die jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpt bij hun start op de arbeidsmarkt.
G50-experts denken na over oplossingen kansenongelijkheid


‘Nú is het moment om in actie te komen’, zegt Daniël Roos over de reden waarom JINC dit event organiseerde. ‘We weten al jaren dat kinderen uit wijken met armoede minder kans hebben op een goede toekomst, hoe slim of talentvol ze ook zijn. Door de coronacrisis is dat nu pijnlijk zichtbaar geworden voor iedereen. Er is daardoor een sterke maatschappelijke en politieke wil om in beweging te komen. Dat moment willen we grijpen. En hoe kan dat beter dan door zoveel mogelijk invloedrijke mensen van relevante organisaties bij elkaar te brengen?’ 

Na een algemene opening, waarin studente en JINC-medewerkster Mayra Pereira Furtado dos Reis vertelde welke hordenloop ze moest afleggen nadat haar juf haar ondanks haar hoge cito-score naar de mavo had gestuurd, gingen de 50 deelnemers in groepjes uiteen. Hun opdracht: bedenk iets waardoor verhalen zoals die van Mayra de wereld uit gaan, verzin een plan dat concreet kan worden uitgevoerd. De spelregels: er mag geen langdurend onderzoek, een wetswijziging of systeemverandering voor nodig zijn.

Op dit moment inventariseert JINC de ideeën en oplossingen van de deelgroepen. Wat daarbij al opvalt, is dat veel deelnemers het zoeken in intensieve begeleiding of coaching van leerlingen die opgroeien in wijken met sociaaleconomische achterstand en in het vergroten van de leefwereld van deze kinderen. Daniël Roos: ‘Er zitten zeker drie, vier ideeën bij die uitvoerbaar zijn. We gaan er de komende weken goed over nadenken en komen binnenkort terug met een plan.’

Deelnemers
Tot de deelnemers aan deze G50 behoren Barbara Baarsma (econoom Rabobank), Steven van Eijck (kroonlid Sociaal-Economische Raad), Marjan Hammersma (secretaris-generaal ministerie OCW), Marinka Kuijpers (hoogleraar leeromgeving en leerloopbanen), Marjolein Moorman (wethouder armoede en onderwijs Amsterdam), Alida Oppers (inspecteur-generaal van het Onderwijs), Jan Rath (hoogleraar stadssociologie), Hans Spekman (directeur Jeugdeducatiefonds), Freddy Weima (voorzitter PO-Raad) en Sarah Sylbing en Ester Gould (makers documentaire Klassen). Schrijver Abdelkader Benali begeleidde de dag.