Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

FNV: Ruim 8.200 handtekeningen onder petitie ‘Waardering voor Kinderopvangprofessionals’

Het is een krachtig en duidelijk signaal. Binnen een week stonden er 8.243 handtekeningen van ouders, medewerkers, werkgevers en sympathisanten onder de petitie ‘Waardering voor Kinderopvang Professionals’. FNV Zorg & Welzijn startte de petitie omdat de onderhandelingen voor een nieuwe cao Kinderopvang dreigen vast te lopen. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘We willen een cao die recht doet aan de belangrijke rol die kinderopvangmedewerkers vervullen in de ontwikkeling en zorg van de generaties van de toekomst.’
FNV: Ruim 8.200 handtekeningen onder petitie ‘Waardering voor Kinderopvangprofessionals’

Kinderopvangmedewerkers spelen een cruciale rol in het leven van duizenden kinderen en gezinnen. Hun toewijding, vaardigheden en zorg verdienen erkenning en beloning die in lijn zijn met de waarde van hun werk. Dorenbos: ‘Het is onaanvaardbaar dat de werkgevers niet eens bereid zijn om de werknemers te compenseren voor de inflatie. In een sector waar de personeelstekorten de pan uit rijzen en de privé-werkbalans daardoor steeds verder onder druk staat.’

Brede steun
Van de 8.243 handtekeningen zijn er 6.780 door medewerkers kinderopvang gezet. Ook tekenden 1.400 ouders en sympathisanten en 63 werkgevers de petitie.

Laatste kans
Voor de vakbonden is het morgen, dinsdag 23 april, erop of eronder. Dorenbos: ‘Het is de laatste kans voor werkgevers om onze eisen in te willigen.’ De vakbonden waren de werkgevers al tegemoetgekomen met een extra dag om te onderhandelen en een week extra bedenktijd voor de werkgeversdelegatie om met de eigen achterban te overleggen.

Kleine stap voor werkgevers
Volgens Dorenbos hoeven de werkgevers nog maar een kleine stap te zetten. Het gaat om 1% salaris extra. Over een verhoging van de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer en maatregelen om de werkdruk te verlagen zijn vakbonden en werkgevers het wel met elkaar eens.

Petitie
De petitie wordt vanmiddag digitaal aangeboden aan de cao-onderhandelaars van werkgeversorganisaties BK en BMK