Volgens de vakbonden blijken de werkgevers tijdens de gesprekken ook bereid om tegemoet te komen aan de looneisen van de vakbonden. Hardere acties zijn daarmee voorlopig van de baan.
Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op.’ Er is ook een nieuwe datum voor overleg gepland. Woensdag 8 februari praten vakbonden en werkgevers verder. Dan wordt er ook over het verlagen van de werkdruk en een modernisering van de levensloopregeling gesproken.
De werkdruk in de kinderopvang is al jaren hoog. Personeelstekorten en een hoge administratieve lastendruk zijn hier de oorzaak van. Pedagogisch medewerkers vinden dat ze daardoor te weinig tijd overhouden voor de kinderen. Dorenbos: ‘We horen dat pedagogisch medewerkers soms zelf een dubbele administratie moeten bijhouden. Ze moeten alles wat er gebeurt bijhouden in een boekje en ook verwachten veel ouders constante updates via whatsappgroepen over wat hun kind allemaal doet en eet.’
Net als vele andere sectoren heeft ook de kinderopvang te maken met veel pedagogisch medewerkers die hun vaste baan inruilen voor het zzp-schap of flexwerk. De FNV is onlangs een onderzoek gestart naar de invloed hiervan op de werkvloer. De resultaten worden binnenkort verwacht. Onder de cao kinderopvang vallen zo’n 111.000 werknemers. De huidige cao liep af op 31 december 2022.