Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Energie Besparen (REDACTIONEEL BBMP NR. 01 2023)

2023 is een historisch jaar voor magazine BBMP. Ons tijdschrift bestaat 15 jaar. Allereerst maakt ons dat natuurlijk dankbaar, voor het vertrouwen dat we al die jaren van de top en het middenkader van (grote en kleine) kinderopvangorganisaties hebben gekregen. Als echt werkveldblad hebben we talloze bijdragen van enthousiaste (en vaak kritische) betrokkenen uit de kinderopvang mogen publiceren. Die stuk voor stuk hebben bijgedragen aan de verdere volwassenwording en professionalisering van de kinderdagopvang, de buitenschoolse opvang en het peuterspeelzaalwerk.


Gezamenlijk waren we er allemaal bij, en hebben we het allemaal beschreven en erover kunnen lezen. Bijvoorbeeld over de politieke besluitvorming over en de voor- en nadelen van de invoering van de Wet kinderopvang in 2005.

Over de naweeën van de grote financiële crisis in 2008 ook, die voor de kinderopvang rond 2012/2013 nog zo’n dramatisch effect hadden. Of het schisma dat is ontstaan in de kinderopvang, tussen de ‘maatschappelijken’ en de ‘commerciëlen’, elk met hun eigen visie op hoe we kinderopvang moeten organiseren in Nederland.

En laat ik onze artikelenserie over de ondergang van kinderopvangorganisatie Estro niet vergeten, gekapseisd door het wangedrag van Amerikaans private equity. BBMP dook erin, samen met de toenmalige top van de vakbond en een strak-in-het-pak-zittende topaccountant, anoniem voorgesteld als ‘een vriend van Wouter Bos’. Heftige, toen geheime, vergaderingen leverde dat op, in de sjieke kantoren van een groot Nederlands pensioenfonds.

Helaas heeft het Estro niet geholpen. Wel kreeg de redactie een flinke aanvaring met de Estro-top. Een rits Amsterdamse zuidasadvocaten en hun Amerikaanse collega’s stond al te popelen om BBMP de mond te snoeren.

En nu dan 2023! Het blijft nog altijd meer dan hectisch in de kinderopvang. Grote tekorten aan pedagogisch medewerkers, wie had dat 15 jaar geleden ooit gedacht?

Hectisch, want niemand weet nog hoe ons stelsel organisatorisch moet worden opgetuigd, na de uitermate pijnlijke toeslaga ┬ľaire. Niemand in politiek Den Haag durft te kiezen voor ‘publiek of privaat’, durft te besluiten over wel of geen private equity in de kinderopvang. Durft te kiezen voor wel of niet samengaan met het primair onderwijs.

Gelukkig gaat de Nederlandse kinderopvang zoals gewoonlijk z’n eigen gang. We bepalen zelf uiteindelijk de ontwikkelingen wel. Veranderingen komen altijd van onderop.

Bestel de nieuwe BBMP in print (op=op) via Uitgeverij SWP of in PDF via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee, ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau en krijg onder andere toegang tot Kinderopvang Kennis!

Aart Verschuur
Hoofdredacteur BBMP