Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Een minister voor kinderopvang en twee nieuwe onderwijsministers

Tot minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is Karien van Gennip (CDA) benoemd. Kabinet Rutte IV kent geen staatssecretaris meer voor kinderopvang, de minister wordt zelf verantwoordelijk voor kinderopvang, de stelselherziening (gratis kinderopvang) en de hersteloperatie (toeslagenaffaire).
Een minister voor kinderopvang en twee nieuwe onderwijsministers


De upgrade naar een heuse minister voor kinderopvang heeft ongetwijfeld te maken met de pijnlijke toeslagenaffaire, waar duizenden ouders de dupe van zijn geworden.

Van Gennip heeft in de jaren negentig bij adviseursbureau McKinsey gewerkt, heeft daarna de Autoriteit Financiele Markten (AFM) georganiseerd en is staatssecretaris van Economische Zaken geweest in de kabinetten-Balkenende II en III (2003-2007). Ook bekleedde zij diverse directeursfuncties bij de ING Groep (2008-2020).

De nieuwe minister voor primair en voortgezet onderwijs is Dennis Wiersma, hij was tijdelijk kinderopvangstaatssecretaris. Plannen heeft Wiersma (VVD) genoeg: hij gaat ‘vaart maken met een beter salaris voor leraren, zet de schouders onder de onderwijsachterstanden en wil dat het taal-en rekenniveau snel omhoog gaat’. Dat stelt hij na zijn benoeming, hij wil zich vooral inzetten voor ‘latere generaties’.

In ieder geval weet Dennis Wiersma hoe een ministerie moet worden geleid. Als invalkracht werd de jonge politicus afgelopen augustus (kinderopvang)staatssecretaris op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Nu volgt hij onderwijsminister Arie Slob op, die niet terugkeert in het nieuwe kabinet Rutte IV. Slob verlaat dankbaar de landelijke politiek.

Voor het overige, niet-funderend onderwijs wordt Robbert Dijkgraaf (D66) verantwoordelijk. Hij vervangt minister Van Engelshoven als minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het grote publiek kent de 61-jarige Dijkgraaf vooral van televisieoptredens, zoals in De Wereld Draait Door, waar hij ingewikkelde fenomenen als de oerknal of het oneindige in eenvoudige taal uitlegt. Dijkgraaf ziet het als zijn missie wetenschap toegankelijk voor iedereen te maken.

NRC-lezers kennen Dijkgraaf ook van zijn columns, waarin hij zijn kritiek op het overheidsbeleid niet onder stoelen of banken steekt. Dijkgraaf studeerde theoretische natuurkunde, was president van wetenschappelijk adviesorgaan KNAW en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de VS.