BBMP
BBMP
 BBMP


Deel deze pagina:


 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
[ advertenties ]

Coronatests: kinderopvang neemt heft in eigen handen

De dreigende omvangrijke sluiting van groepen kinderen heeft de kinderopvang kunnen voorkomen door op grote schaal zelf commerciële testen in te kopen. Dankzij deze noodgreep is de sluiting van groepen kinderen beperkt gebleven tot 10 procent van de kinderopvangorganisaties, blijkt uit een enquête van de branche.
Coronatests: kinderopvang neemt heft in eigen handen


Tegelijkertijd is het een wrange conclusie dat de kinderopvang naar achteren wordt geschoven als het om voorrang in testen gaat, maar wel het risico loopt beboet te worden omdat zij niet kan voldoen aan de strenge kwaliteitseisen, zeggen de brancheverenigingen. Wel voelt de sector zich in de kou gezet door de overheid.

Uit een enquête onder opvangorganisaties blijkt dat ongeveer duizend kinderen op sommige dagen thuis moesten blijven omdat te veel opvangmedewerkers zich ziek hadden gemeld. Volgens een inschatting van de organisaties betekent dat dat het er in de praktijk zo'n tienduizend waren.

Brancheorganisaties BK (Brancheorganisatie Kinderopvang) en BMK (Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) zeggen dat dreigende sluiting vaak alleen kon worden voorkomen door personeel op grote schaal commercieel te testen. Ruim 40 procent van de aangesloten opvangorganisaties heeft deze coronatests ingekocht om medewerkers met coronaverschijnselen weer zo snel mogelijk voor de groep te krijgen.