BBMP
BBMP
 BBMP


Deel deze pagina:


 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
[ advertenties ]

Corona: ventileren heeft effect

Uit Amerikaans onderzoek onder 169 basisscholen in de staat Georgia blijkt dat ventileren op school het aantal coronabesmettingen inderdaad tegengaat. Extra ventilatie, zoals ventilatoren of tegen elkaar geopende ramen en deuren en het dragen van mondkapjes kunnen op school tot één op de drie corona-infecties voorkomen.
Corona: ventileren heeft effect


Op scholen zonder extra aandacht voor luchtverversing raakte in een maand tijd 0,8 procent kinderen besmet. Op de ‘ventilatiescholen’ was dat 0,6 procent. 

De cijfers zijn nog gunstiger op scholen waar ook luchtzuiveringsinstallaties of virusdodende uv-installaties geïnstalleerd zijn. Daar raakten half zoveel kinderen geïnfecteerd met het coronavirus. Op scholen waar de leraren en stafleden verplicht een mondkapje droegen, waren 37 procent minder besmettingen.

'Afstand houden werkt niet'
Opvallend is dat het onderzoek geen bewijs toont voor het effect van afstand houden. Op de ruim dertig onderzochte scholen waar de tafels meer dan twee meter uit elkaar stonden, waren nauwelijks minder besmettingen dan bij de scholen waar dat niet het geval was. Spatschermen tussen de tafeltjes maakten ook geen verschil. In Nederland vindt het RIVM dat ventilatie de overdracht van luchtweginfecties ‘in het algemeen’ kan tegengaan, maar dat ‘onbekend’ is of ventilatie helpt om de overdracht van Covid-19 tegen te gaan. Het RIVM vindt aanvullende maatregelen niet nodig, bovenop de huidige regels in het Bouwbesluit.