Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Bedrijfsvoering (REDACTIONEEL BBMP NR. 02 2024)

Intensieve samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang in integrale kindcentra (ikc’s) brengt flinke administratieve uitdagingen met zich mee. In dit nummer van Kindcentrum BBMP zoomen we in op verschillende aspecten daarvan. We bezoeken SCIO Groep en Un1ek, gefuseerde onderwijs/kinderopvang-organisaties die uitgebreid vertellen over hoe hun bestuurders de organisaties managen. Over structuur, taakverdelingen en de rol van ondersteunende diensten.


In een ander artikel onderzoeken we de kennis en kunde die ikc-directeuren nodig hebben. Zij moeten veel ballen hoog kunnen houden, om de wereld van kinderopvang en onderwijs met elkaar te verbinden. Moeite met die ballen? Lees dan het artikel over het praatbord kindcentrumontwikkeling, waarmee managers en teams van kinderopvang en onderwijs samen lijnen kunnen uitzetten en de stand van zaken van hun samenwerking in kaart brengen.

Verder een uitgebreid gesprek met Bas Vermeulen, nu register controller. In zijn afstudeeronderzoek aan de Nyenrode Business Universiteit verdiepte hij zich in hoe we de kwaliteit van kinderopvang gezamenlijk kunnen verbeteren, door de invoering van een benchmarkinstrument.

 
Organisaties kunnen anoniem hun gegevens delen, en zich vergelijken met andere organisaties. Hoe duur is mijn management? Zijn mijn pedagogisch coaches effectief? Wat betaal ik aan huisvesting, en wat betaalt een ander? Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat organisaties vooral graag willen leren van elkaar, ondanks dat de kinderopvang bedrijfsmatig concurreert.
 
En denk je: ‘Ik zie die hele samenwerking met het onderwijs niet zitten. Het is te veel gedoe. Ik verkoop liever de hele handel.’ Ook dan kom je in deze BBMP aan je trekken, met een uitgebreide beschrijving van hoe je een organisatie koopt of verkoopt. Daarbij ter illustratie een verkoopproces uit de praktijk.
 
In 2023 heeft het grote Humankind de niche-speler Struin uit Nijmegen overgenomen. Oprichter Mathijs zag al het managementgedoe niet zo zitten, maar wilde wel de toekomst en visie van zijn spectaculaire natuur-bso borgen. Hoe is het gesprek tussen hem en Humankind verlopen? Natuurlijk nog veel meer fraaie bijdragen in deze BBMP. Twee bijzondere artikelen wil ik er even uitlichten. Partou houdt dit voorjaar een interne steekproef naar de kwaliteit van de babyopvang, en deelt met ons vast de aanpak.
 
Tot slot uniek wetenschappelijk onderzoek uit Noorwegen, waar de Universiteit van Stavanger het temperament van kinderen en de kwaliteit van opvang onder de loep nam. Hoe kunnen we zorgen dat ook verlegen kinderen zich op de opvang thuis voelen?
 
Bestel de nieuwe BBMP via Kinderopvangkennis.nl. Hier kun je ook een artikel (naar keuze) los bestellen of word abonnee, ontvang o.a. het boek Verderbij cadeau en krijg onder andere toegang tot Kinderopvang Kennis!