Beleid, Bestuur, Management & Pedagogiek in de kinderopvang

Agenda

De-escalatie bij vechtscheiding | Methodiek DEES

Datum:08 januari, 2020
Locatie:Logavak Utrecht - Joseph Haydnlaan 2A, 3533 AE, Utrecht
Website:https://www.logavak.nl/aanbod/20/234/1463/de-methodiek-dees
Beschrijving:Ouders in een vechtscheiding worden zo door hun conflicten in beslag genomen dat zij onvoldoende beschikbaar zijn voor hun kinderen. Dit brengt op de korte en de lange termijn gevolgen met zich mee. Hoe zorg je dat ouders uit hun strijdende ex-partnerrollen stappen en weer gaan samenwerken als ouders in het belang van hun kind?

Om dit voor elkaar te krijgen is DEES (De-Escalatie bij (v)EchtScheidingen) ontwikkeld door Medling. Tijdens DEES werken ouders los van elkaar en met een eigen DEES-begeleider aan de-escalatie van de conflicten en hun eigen ontwikkeling. Dit gebeurt door middel van een vast programma, bestaande uit opdrachten (digitaal) en gesprekken waarin zij begeleid worden door hun eigen DEES-begeleider. Gedurende deze periode (van drie maanden) hebben ouders onderling geen contact met elkaar, zodat het conflict niet verder escaleert. Ook de kinderen krijgen een DEES-begeleider toegewezen die hen helpt en ondersteunt. De begeleiders overleggen met elkaar en zetten samen de lijnen uit binnen het vast kader van DEES.

Gedurende het gehele traject speelt het eigen netwerk van ouders en kinderen een belangrijke rol in de ondersteuning en het vervullen van uitvoerende taken.

Heeft u te maken met ouders en/of kinderen in een (v)echtscheiding waar de conflicten de overhand hebben genomen? Zit u soms met de handen in het haar en weet u niet meer hoe u deze mensen kunt helpen omdat de conflicten blijven bestaan? Laat u dan opleiden als DEES-begeleider!

Let op! Per DEES-traject zijn drie begeleiders betrokken, namelijk twee begeleiders voor de beide ouders en een begeleider voor de kinderen. Wij raden u dan ook aan om per organisatie minimaal 3 deelnemers op te geven. Dit kan ook vanuit verschillende (samenwerkende) organisaties zijn binnen een gemeente.

Meer informatie over DEES vindt u op de website www.dees.website